CZ/DE/EN

Exponát měsíce

2024/6 : Pohlednice s válečnou tématikou


Zpět na seznam...

exponát měsíce

Exponát měsíce června/foyer teplického zámku/ vstup zdarma
Podsbírka pohlednic Regionálního muzea v Teplicích se sestává převážně z pohlednic topografického charakteru, dále pak z pohlednic žánrových. Ty s tématikou válečnou jsou zastoupeny v menšinovém množství a netvoří žádný větší, ucelený soubor. V rámci 110. výročí od vypuknutí 1. světové války, představujeme ve foyer teplického zámku část pohlednic zaměřených na válečné dění v daném období.
Pohlednice s válečnou tématikou pocházejí nejen z tehdejšího Rakouska-Uherska a  Německa, ale i z ostatních zemí Evropy. Zahrnují velké množství námětů, které si jen dokážeme pod touto charakteristikou představit: přesuny vojsk, záběry z bitev, osobnosti vojevůdců, pohled do vojenského lazaretu, ukázky vojenské techniky, ale také vojenskou bohoslužbu, a jak vojáci tráví volný čas, kdy sami malovali náměty z vojenského dění na papír a dřevo a jako pohlednice rozesílali. Soubor vojáky malovaných, papírových pohlednic byl zaslán do redakce Teplitz – Schönauer Anzeigers, z nichž jsou zde některé vystaveny.
Dalším oddílem válečných pohlednic jsou pohlednice s žertovnými náměty, které humorným způsobem odlehčují válečné běsnění a nešetří satirickou kritikou vládnoucích osobností států do války zapojených.
Na pohlednicích je většinou razítko Polní pošty: Feldpostkorrespondenzkarte. Polní pošta zajišťovala bezplatné poštovní spojení vojáků z fronty se zázemím a naopak.
Ač se jedná o nesourodou ukázku, dokáže svými někdy až neotřelými náměty zaujmout.
Nina Patrasová, kurátorka sbírky pohlednic

Fotogalerie