CZ/DE/EN

Exponát měsíce

2024/10 : Baryt z Lahoště


Zpět na seznam...

exponát měsíce

Exponát měsíce října / foyer teplického zámku / vstup zdarma
Minerál baryt je nejrozšířenějším minerálem barya s osobitými fyzikálními, optickými i chemickými vlastnostmi. Starší český název minerálu je těživec. Je to síran barnatý s chemickým vzorcem BaSO4. Od podobných minerálů ho snadno rozeznáme podle výrazně vyšší hustoty, díky které je baryt mnohem těžší. Krystaluje v soustavě kosočtverečné, přičemž jeho narostlé krystaly bývají hojnoploché a mají velmi proměnlivý vzhled s pestrou škálou barevných odstínů. Je důležitou průmyslovou surovinou s širokým spektrem využití.
Jedná se o minerál charakteristický pro město Teplice, neboť se zde vyskytuje na mnoha místech, a to zejména v geologickém prostředí teplického ryolitu. V minulosti patřily k jeho nejvýznamnějším nalezištím některá místa nacházející se přímo ve městě či v blízkém okolí, jako například vrch Letná, Písečný vrch, návrší Na Stínadlech, návrší u bývalého koupaliště Pudlák u Řetenic, a také pramenní trhliny většiny teplických terem a Obřího pramene v Lahošti. Ukázky z řady uvedených lokalit jsou vystaveny v mineralogické expozici našeho muzea.
Jedním z nejznámějších místních nalezišť tohoto minerálu je křemencový kamenolom u obcí Lahošť a Jeníkov v sučasnosti provozovaný firmou Quarzit Quarry, a.s. v Oldřichově. Křemence svrchnokřídového stáří zde byly již v roce 1920 těženy na výrobu dlažebních kostek a dalšího kamenického zboží. Od roku 1961 byl vytěžený křemenec používán na výrobu dinasu a ferosilicia, tedy kovového křemíku. Od 90. let 20. století byl kamenolom mimo provoz a těžba zde byla znovu zahájena v roce 2018. Světlešedý tvrdý křemenec je vertikálně značně rozpukaný. Na puklinách jsou vyloučeny hnědooranžové povlaky železitých okrů od termálních vod, které zde obíhaly, a hojně též bohaté agregáty tabulkových krystalů barytu. Krystaly dosahují běžně velikosti do 1 cm, avšak z rozevřenějších a jílem vyplněných puklin pocházejí krystaly s šířkou až 10 cm. Barva barytu je převážně světle hnědá až tmavě hnědá, někdy také až černá. Tmavá barva je způsobena mikroskopickými jehlicemi pyritu, které jsou usměrněny a tvoří okrajovou vrstvu krystalů. Některé menší krystaly byly slabě žluté, průsvitné a s výrazným leskem. Vzorky barytu někdy vykazují slabou radioaktivitu, a proto jsou sběrateli nazývány jako radiobaryty.
Vystavený velký vzorek o rozměrech 14 x 40 x 50 cm s tabulkovými krystaly barytu až 1 cm velkými na trhlinové ploše křemence z lomu u obce Lahošť byl nalezen v letošním roce. Na jeho nálezu v odstřeleném materiálu, vydobití z okolní honiny, nesnadném transportu přes rozlehlé kamenné pole a následném darování do sbírek teplického muzea se spolupodíleli pánové Petr Matys z Duchcova, Jiří Svejkovský z Lubence a Zdeněk Dvořák z Teplic, kterým tímto chceme vyjádřit naše upřímné poděkování.
Miroslav Radoň, kurátor

FOTOGALERIE