CZ/DE/EN

Exponát měsíce - Archiv

2023/5 : PORCELÁN S RŮŽOVÝM TROJÚHELNÍKEM


Zpět na seznam...

exponát měsíce - Archiv

Exponát měsíce května / foyer teplického zámku / vstup zdarma
170. výročí založení porcelánové manufaktury v Duchcově
V letošním roce slaví 170. výročí založení porcelánová manufaktura v Duchcově, která se světově proslavila výrobou figurálního porcelánu. Oslava je to ovšem smutná, neboť 1. března 2023 porcelánka ukončila po 170 letech nepřetržité existence svůj provoz.

Duchcovská továrna na keramiku byla založena roku 1853. V roce 1865 ji odkoupil keramik a obchodník Eduard Eichler (1830–1887). Výroba se zaměřila především na terakotu, fajáns a majoliku v kodaňském a worcesterském stylu. Na přelomu 19. a 20. století se firma prezentovala pod názvem Duxer Porzellanmanufaktur A.G. DUX a začala používat pro identifikaci svých výrobků tradiční trojúhelníkovou značku se žaludem a nápisem ROYAL DUX BOHEMIA. Její produkce měla široké rozpětí od užitkového zboží po dekorativní plastiku. Za jedno z nejúspěšnějších období porcelánky je považována secese, kdy se jako hlavní modelér uplatnil Alois Hampel (1853–1924). Úspěchy na světových výstavách firmě umožnily expandovat nejen do mnoha evropských zemí, ale i do Severní a Jižní Ameriky nebo Austrálie. V roce 1948 byla továrna znárodněna. O deset let později, v roce 1958, se stala součástí národního podniku Karlovarský porcelán, závod Duchcov. Ve stejném roce porcelánka zaznamenala výrazný úspěch na světové výstavě v Bruselu EXPO 58, kde vystavila třicet exponátů, z nichž vynikly především plastiky Jaroslava Ježka, ze které autor získal Zlatou medaili. Dalším důležitým milníkem bylo období mezi léty 1972–1974, kdy byl v Duchcově realizován projekt INOPOR (inovace v porcelánu). Projektu se účastnili vybraní umělci, kteří v porcelánce navrhovali a realizovali umělecky kvalitní porcelán v limitovaných sériích, nabízený pod značkou ATELIER ROYAL DUX. S duchcovskou porcelánovou manufakturou spolupracovaly desítky umělců, ať už formou externí spolupráce nebo jako stálí zaměstnanci. Jedním z interních návrhářů byl autor, jehož vázy jsou květnovým exponátem měsíce, akademický sochař JINDŘICH MAREK.

Akad. soch. JINDŘICH MAREK (1931–2022)
Jindřich Marek se narodil v obci Horní Čermná v okrese Ústí nad Orlicí. Vyučil se malířem porcelánu ve Staré Roli. V letech 1949–1955 studoval na Vysoké uměleckoprůmyslové škole v Praze u profesorů Otto Eckerta a Stanislava Ulmana. V roce 1958 nastoupil do porcelánky v Duchcově, kde se stal kmenovým výtvarníkem. Vytvářel nové tvary i dekory. Je autorem celé řady užitkově dekorativních porcelánových souborů i jednotlivin (vázy, dózy, dekorativní hodiny a další předměty). Účastnil se řady mezinárodních výstav (Expo 58 v Bruselu, Mezinárodní keramická výstava v Moskvě 1959, XII. trienále v Miláně 1960). Po roce 1962 každoročně vystavoval v Itálii ve Qualdo Tadino a Faenze, odkud si pravidelně přivážel řadu ocenění. V duchcovské manufaktuře pracoval celý profesní život. V roce 1981 přešel na poloviční úvazek, aby se mohl intenzivněji věnovat volné sochařské práci a exteriérovým plastikám, které vytvářel ve svém ateliéru v Hradišti u Bžan na Teplicku.

Vystavenou kolekci váz v tzv. bruselském stylu s typicky biomorfním tvaroslovím Jindřich Marek realizoval mezi lety 1959–1960. Porcelánové vázy jsou dekorovány solemi pod glazurou a barevnými naglazurovými fondy.

MgA. Jitka Bažantová, kurátorka sbírek užitého umění RMT

Exponáty měsíce roku 2023