CZ/DE/EN

Exponát měsíce - Archiv

2023/12 : Keramická plastika koníka z Bíliny


Zpět na seznam...

exponát měsíce - Archiv

Exponát měsíce prosinec / foyer teplického zámku / vstup zdarma
Součástí dětského světa byly vždy i hračky. Některé z nich známe z archeologických nálezů. Patří k nim i fragment koníka z Bíliny, kterým malý chlapec napodoboval rytířský turnaj.
Keramické figurky jsou jedny z mála artefaktů, které se z minulosti dochovaly. Na rozdíl od hliněných nádob však stojíme před otázkou funkce těchto plastik. Náleží snad mezi liturgické předměty, kam řadíme řadu drobných plastik s Ježíškem, nebo sloužily jako předměty pro hry dospělých či dětí? Právě koníci společně s jezdci a panenkami pokládáme za nejčastější dětské hračky vrcholného a pozdního středověku. Zdá se, že jsou v celé Evropě většinou spjaty s bohatším sociálním prostředím. Dnes koníka nahradilo u malých kluků autíčko.
Koníci častokrát mívali sedlo nebo byli spojeni se sedícím jezdcem, rytířem či postavou v kápi.  U nás je zdobilo červené malování, jindy také radélko, a pokud jejich povrch netvořila režná hmota, byli glazováni. Někteří mají na přední části trupu kruhový otvor pro osazení dřevce. Jiný kruhový otvor skrz trup v bocích koníka snad sloužil k jeho vedení šňůrou při hraní.
Archeologický nález keramické plastiky koníka z Bíliny
Lokalita:   Bílina, parc. č. 125/3 v ul. Komenského a Radniční
Datace: konec 15. století až první polovina 16. století
Popis: fragment drobné plastiky koně s medově žlutou glazurou, hlava vzpřímená trojúhelníkovitá s mělce prohloubenýma očima v poloze en face, ocas krátký směřující dolů, kulatý otvor na přední straně trupu (hrudi) pro osazení břevna, patrné otisky (?) na hřbetě koně snad po osazení jezdce
Rozměry: max. výška 3,7 cm a max. délka 4,6 cm
PhDr. Lucie Kursová, vedoucí archeologického oddělení

Exponáty měsíce 2023