CZ/DE/EN

Exponát měsíce - Archiv

2023/11 : Minerály z nových sběrů přírodovědného oddělení


Zpět na seznam...

exponát měsíce - Archiv

Exponát měsíce listopadu / foyer teplického zámku / vstup zdarma
V rámci dlouhodobě prováděného systematického výzkumu Českého středohoří a východních Krušných hor navštěvují pracovníci přírodovědného oddělení každoročně desítky lokalit. Jedná se nejen o lokality známé a odbornou literaturou již popsané, ale zčásti i o lokality nově vytipované a podrobované prvotnímu průzkumu. Pokud se některé z nich ukážou být nadějnými a produktivními, tak jsou navštěvovány i opakovaně. Díky tomu je shromažďován bohatý dokumentační materiál, ze kterého jsou potom vybrané vzorky převáděny do muzejních sbírek.
Tato malá výstavka v rámci exponátu měsíce listopadu chce návštěvníkům muzea představit některé zvláště povedené nálezy minerálů získané vlastními sběry přírodovědného oddělení v posledních 7 letech. Vzhledem k prostorovým limitům této krátkodobé expozice jsou vystavené vzorky opravdu jen malou „ochutnávkou“ z nepřeberného množství získaného materiálu.
Mezi minerály z navštívených lokalit Českého středohoří dominují zejména zástupci ze skupiny zeolitů. Jedná se o tvarově i druhově pestrou škálu vodnatých hlinito-křemičitanů, které vytvářejí souvislou pokrývku na stěnách dutin třetihorních sopečných hornin. Spolu s nimi se v dutinách poměrně často vyskytují karbonáty kalcit či aragonit, které jsou rovněž tvarově i barevně variabilní.
Nálezy z Krušných hor představují většinou žilnou výplň v metamorfovaných horninách, která byla v některých případech v minulosti předmětem ložiskového průzkumu či přímo těžby nerostných surovin. Jsou to například žíly křemene či barytu a fluoritu často doprovázené hematitem.
Průzkumná a sběrná činnost kurátora geologických sbírek se v terénu neobejde bez notné dávky fyzické práce, kterou je potřeba vynaložit k získání často jen malého množství smysluplného dokumentačního materiálu. Nález lepšího či kvalitnějšího vzorku s výstavním potenciálem je pak vždy pomyslnou třešničkou na dortu a odměnou za vynaložené úsilí. Mnoho z vystavených ukázek minerálů by nebylo možné najít bez pomoci kolegů, a sice Miroslava Žemličky a Jindřicha Pondělíčka, kterým tímto za jejich obětavou a namáhavou spolupráci upřímně děkuji.
Miroslav Radoň, kurátor geologických sbírek

Exponáty měsíce 2023