CZ/DE/EN

Exponát měsíce - Archiv

2022/8 : Osvětlovací sklo z Kamenného Pahorku v Košťanech


Zpět na seznam...

exponát měsíce - Archiv

Exponát měsíce srpna / foyer teplického zámku / vstup zdarma
Výroba osvětlovacího skla má v naší zemi staletou tradici. Po obdobích útlumu opět v současné době zažívá renesanci. Na samém vrcholu se nyní nacházejí především sklárny z oblasti Novoborska. Za všechny jmenujme největší z nich firmy Lasvit a Preciosa, které získávají exkluzivní zakázky pro řešení osvětlení v luxusních hotelech i v arabských zemích.
Na Teplicku působilo na přelomu 19. a 20. století hned několik skláren, které se orientovaly na výrobu osvětlovacího skla. Pouze jedna z nich však přečkala druhou světovou válku a ve výrobě osvětlovadel pokračovala až do roku 1996. Byla to sklárna „Augustinka“ na Kamenném Pahorku v Košťanech u Teplic. Té je také věnován letošní exponát měsíce srpna. Z bohatých muzejních sbírek představujeme akvizicí z roku 2021, kterou je kolekce osvětlovadel ze 70. let 20. století z vrstveného skla (triplex opál) s využitím selenokadmiových barev. Jejich autorem je kmenový návrhář sklárny Štěpán Tabery. Tato minimalistická svítidla jsou navržena jako kompaktní monolit se skrytou elektroinstalací, která jsou působivým interiérovým objektem nejen ve fázi rozsvícení, ale i zajímavým designovým prvkem prostoru za denního světla.
Počátky sklárny na Kamenném Pahorku spadají mezi roky 1872–1873, kdy ji provozovali bratři Hölzelové. Od nich podnik odkoupil Robert Schicketanz a zahájil zde výrobu osvětlovacích artiklů a lustrových ověsů. V roce 1901 se majitelem sklárny stal zkušený manažer a sklářský technolog František Tomšík (Franz Tomschick), bývalý ředitel sklárny Barbara ve Mstišově. Následujících 20. let sklárna díky Tomšíkovým manažerským schopnostem velmi dobře prosperovala. Sklárna vyráběla duté, osvětlovací a luxusní barevné sklo. O produkci osvětlovacího skla z 20. – 30. let 20. století si můžeme udělat představu díky dochovaným nabídkovým katalogům, které se nacházejí ve sbírkách teplického muzea. Typické pro toto období byly především stylizované stříkané dekory přes šablony s rostlinnými, architektonickými nebo abstraktními motivy v uměleckém stylu art deco.
Po roce 1945 byla sklárna na Kamenném Pahorku znárodněna a stala se součástí národního podniku Sklárny Inwald. Produkce svítidel pokračovala v předválečném funkcionalistickém trendu. Do nabídkového sortimentu byla zahrnuta osvětlovadla navržená konstruktérem, designérem a světelným technikem ing. Miloslavem Prokopem. Po další reorganizaci československého sklářského průmyslu v roce 1958 se sklárna začlenila do národního podniku Osvětlovací sklo se sídlem ve Valašském Meziříčí, který sdružoval výrobce osvětlovacího skla
z tehdejšího Československa, tedy sklárny Košťany, Janštejn, Rapotín a Vsetín. V roce 1978 se Osvětlovací sklo, n.p. stalo součástí koncernového podniku Sklo Union. 
60. – 80. léta 20. století byla výtvarně mimořádně plodným obdobím. Na vzorování svítidel se podílela hned celá řada výtvarníků zvučných jmen, např. Ludvika Smrčková, Jaroslav Antonín Junek, Karel Volf, Štěpán Tabery, František Zemek a další. Osvětlovadla se vyráběla foukáním
a ohýbáním ve vypalovacích pecích. Výrobky byly různě povrchově upravovány (malováním, matováním, pískováním aj). Po roce 1989 přišla vlna privatizace. Roku 1990 byla založena firma Košťanské sklárny a pánvárny, a.s. Ta však nedokázala pro své výrobky najít dostatečný odbyt, a proto byl 1. května 1996 provoz sklárny na Kamenném Pahorku bohužel definitivně ukončen.
MgA. Jitka Bažantová, kurátorka sbírek užitého umění RMT