CZ/DE/EN

Exponát měsíce - Archiv

2022/10 : DO MUZEA ZA ŽELEZNÝMI KVĚTY


Zpět na seznam...

exponát měsíce - Archiv

Exponát měsíce října / foyer teplického zámku / vstup zdarma
Ve vstupní hale Regionálního muzea v Teplicích je pro návštěvníky trvale instalována jedna vitrína, v níž se každý měsíc objevuje nový „exponát měsíce“. V měsíci říjnu jsou to takzvané „železné květy“ tvořené zvláštní formou minerálu aragonitu.

Minerál aragonit je po kalcitu druhým nejběžnějším zástupcem přírodního uhličitanu vápenatého (CaCO3). Název aragonit poprvé použil německý mineralog Abraham Gottlob Werner v roce 1796 podle jeho typové lokality vesnice Molina de Aragón ve Španělsku. Jde o minerál vznikající při nízkoteplotních a povrchu blízkých podmínkách a při teplotě 400°C se mění na kalcit. Je pozdním minerálem hydrotermálních ložisek a hojný je na termálních pramenech a gejzírech. Recentní aragonit se vyskytuje v sedimentech či je přítomen jako složka krápníků, v perlách a perleti nebo jako kostra korálů. Vytváří také pizolitické či vřídlovcovité agregáty známé zejména z Karlových Varů jako hrachovec a vřídlovec. Nežádoucí usazeniny ve vodovodním potrubí a kotlích jsou často složeny také z aragonitu.
Zcela zvláštním typem výskytu aragonitu jsou zmíněné „železné květy“. Tato zvláštní krápníkovitá a korálu podobná odrůda vzniká jako produkt supergenních pochodů při oxidaci sideritu a pyritu. Mívá převážně bílou nebo bílo-šedou barvu, někdy je oxidem železitým zabarvena hnědě až červeně a vzácně se vyskytují i světle modré až bledě modrozelené železné květy. Bezpochyby nejhezčí vzorky pocházejí z rakouské hory Erzberg ve štýrském městě Eisenerz v pohoří Eisenerzských Alp, kde vyplňují velké dutiny na sideritovém ložisku. Jedná se o největší povrchový důl na železnou rudu ve střední Evropě a největší ložisko sideritu na světě, kde těžba probíhá minimálně od 11. století. Kromě sideritu tvoří těžený materiál ankerit a na železo bohatý dolomit. Ročně se zde vytěží kolem 12 milionů tun horniny, která se zpracuje na 3 miliony tun jemné železné rudy.
Vystavené vzorky aragonitových železných květů pocházejí z uvedené lokality na hoře Erzberg v rakouském Štýrsku a jsou spolu s dalšími doprovodnými minerály součástí staré muzejní mineralogické sbírky z počátku 20. století.
Miroslav Radoň, kurátor

Na fotografii je typická ukázka aragonitových železných květů z lokality na hoře Erzberg v rakouském Štýrsku, foto Z. Ceé.