CZ/DE/EN

Exponát měsíce

2022/6 : Devadesáté výročí narození Zdeňka Veselého


Zpět na seznam...

exponát měsíce

Exponát měsíce června / foyer teplického zámku / vstup zdarma
Nad jedním obrazem Zdeňka Veselého…
(9. 6. 1932 – 1. 12. 2016)
pro představení exponátu měsíce jsme si vypůjčili název básně severočeského básníka Emila Juliše (1920–2006). Doprovodila katalog výstavy významného malíře a grafika severních Čech 2. poloviny 20. století Zdeňka Veselého, od jehož narození uplyne 9. června devadesát let. Narodil se ve východním koutě Pardubického kraje ve městě Svitavy a od patnácti let studoval v Teplicích na proslulé Odborné keramické škole. S Teplicemi pak spojil celý svůj život.                                  
Po studiích na pražské Akademii výtvarných umění v letech 1953–1962 se plně věnoval malbě a grafice. Od roku 1958 téměř každoročně vystavoval na společných i samostatných výstavách v Čechách i zahraničí. Z výstavy uspořádané v teplickém muzeu v roce 1970 věnoval do jeho sbírek obraz Dvorek v Arles, který je součástí souboru maleb a grafik francouzského cyklu vytvořeného po návštěvě jižní Francie v roce 1969.
Ve zkratce je v něm vše, co si můžete z Arles ve vzpomínkách odnést. Horko vpité do kamenů staveb dvaceti staletí i jejich zašlá sláva. Francouzská lehkost i elegance ledabylosti pootevřených dveří, za kterými vykukují všude přítomné květiny. Ozářená dlažba upomíná na horké slunce v ulicích před dveřmi a snad i na Vincenta van Gogha, s nímž je Arles spojeno.
Z obrazu vystupuje také charakteristický znak tvorby Zdeňka Veselého – expresivní barevný i kompoziční rytmus a také radost i potěšení z možnosti tvořit a předávat vlastní umělecké vnímání.
Bohuslava Chleborádová

zdroj: Zdeněk Veselý – Wikipedie (wikipedia.org), zde je uveden také soupis všech výstav