CZ/DE/EN

Exponát měsíce

2022/12 : VÁNOČNÍ TALÍŘE


Zpět na seznam...

exponát měsíce

Exponát měsíce prosinec / foyer teplického zámku / vstup zdarma
Vánoční porcelánové talíře jsou původně specialitou Dánska. První talíř zhotovila porcelánka Bing & Grøndahl v Kodani jako děkovný dárek pro své stálé odběratele. Ručně malovaný talíř byl dekorovaný temně modrým kobaltem a zdobil ho nápis „Jule 1895“. Od té doby každoročně před Vánoci dodává dánská porcelánka na trh oblíbené talíře vždy s novým motivem. V roce 1908 ji následovala další dánská firma Královská manufaktura v Kodani Royal Copenhagen. Dánské vánoční talíře zanedlouho inspirovaly výrobce v Holandsku, Německu a Anglii.
Na tradici evropských porcelánek navázala v roce 1991 firma Český porcelán a.s. Dubí. Vánoční talíře vyrábí pro sběratele v limitované sérii, opatřené výrobním číslem a certifikátem. Dekorace je na porcelán aplikována speciální technologií pod glazurou. Následně je porcelán vypalován v pecích při vysokých teplotách. Dubskou specialitou je využití cibulového dekoru po obvodu talíře. Středový motiv je ale každý rok jiný. Tradičně každý pátý rok má talíř prolamovaný okraj a kobaltově modrá dekorace je navíc doplněna zlacením. Autoři motivu se mění každých pět let.
První pětiletou sérii talířů navrhoval sochař Jiří Laštovička, kterého vystřídal malíř Jan Antonín Pacák. Po něm ho následovali sochař Jiří Kožíšek, sochař Zdeněk Hošek, malířka Bedřiška Uždilová a keramička Jana Delgerová. Autorem talířů pro rok 2021 – 2025 je opět sochař Jiří Laštovička.
Regionální muzeum v Teplicích spravuje ve svých sbírkách kompletní sérii vánočních talířů Českého porcelánu a.s. Dubí z let 1991 – 2022 a vybrané vánoční talíře dánských a německých porcelánek.
MgA. Jitka Bažantová, kurátorka sbírek užitého umění RMT